0 Votes

Felhasználói felület

Last modified by Hamid Richard Allili on 2023/04/04 16:19

Tartalomjegyzék


Speciális karakterek a fájlnevekben és útvonalakban

A FEM-Design korábban nem tudott olyan fájlt megnyitni, melynek neve vagy elérési útvonala olyan karaktereket tartalmazott, amelyek nem szerepeltek az operációs rendszer nyelvi beállításaiban az aktuális kódlapon. Mostantól azonban korlátozás nélkül lehet speciális karaktereket használni, mind a fájlnevekben, mind a külső elérési útvonalakban.

special characters 01New.png

► Speciális karakterek továbbra sem használhatók a következő esetekben:

  • Ideiglenes könyvtár elérési útvonala
  • Windows-felhasználónév, kivéve, ha a Windows régióbeállításai kompatibilisek ezekkel a speciális karakterekkel
  • Telepítési mappa elérési útvonala

Központosított betűtípus-beállítások

Új, központosított mód áll rendelkezésünkre a Szövegek (Rajzolás menü), Címkék (pl. azonosítók, keresztmetszeti név, anyag megjelenítése), Eredményértékek és Tervezési szöveges információk betűtípus-paramétereinek alapértelmezésére: Beállítások > Rajzolás... > Alapértelmezett betűtípus. Az Alkalmazás... alatt megadható, hogy mely szövegtípusokhoz legyenek a beállítások alapértelmezettek.

Az alapértelmezett betűtípus-beállítások módosíthatóak helyben, az egyes szövegtípusokhoz tartozó megadási helyeken és  beállításoknál is.

text.png

Az alapértelmezett betűtípus-paramétereket később is felhasználhatjuk az egyes szöveges objektumok megadásakor (pl. Kótázás): a < gombra kattintva felvehetjük az Alapértelmezett betűtípus jellemzőit.

text-2.png


Keresztmetszet könyvtár tárolás szerveren

Mostantól lehetőségünk van arra, hogy szerveren tároljuk a Keresztmetszeti könyvtárat abból a célból, hogy egyszerűen megosszuk azt egy szervezeten, cégen belül. Aktiváljuk a Megosztott Keresztmetszet könyvtár importálás indításkor és új projekt esetén opciót (Beállítások > Munkakörnyezet > Könyvtárak) és állítsuk be a megosztott könyvtár fájl elérési útvonalát.

A FEM-Design elindításakor a keresztmetszetek betöltődnek a megosztott mappában lévő seclib.fdl fájlból a helyi Keresztmetszet könyvtárunkba. A keresztmetszetek között esetleges ütközések hasonlóan vannak lekezelve, mint amikor új FEM-Design verzióra frissítünk. A FEM-Design megjegyzi az előzőleg importált fájlt időbélyegét, és csak akkor hajtja végre az importálást, ha az időbélyegzők nem egyeznek.

Ha új szelvényekkel szeretnénk bővíteni a megosztott könyvtárat, akkor a szokásos módon létre kell hoznunk a kiterjesztett könyvtárat, majd át kell másolnunk a megosztott helyre. Ha a módosított fájl időbélyege régebbi, mint az előző, akkor is változásnak minősül, és feldolgozásra kerül.

Az Importálás gomb megnyomásával a könyvtár azonnal frissül az időbélyegtől függetlenül.

library-1-3.png


Eredményfájl külön helyen tárolása

A modellfájlok helyi szerveren való tárolása nagyon népszerű, azonban nagy eredményfájlok mentése sokáig tarthat. A probléma megoldása érdekében a FEM-Design 22 lehetővé teszi, hogy az eredményfájlokat ("FEM" utótagú fájlokat) a modell és zároló fájloktól eltérő helyen tároljuk.

Aktiváljuk az Eredményfájl (*.*FEM) tárolás rögzített mappában opciót (Beállítások > Munkakörnyezet > Könyvtárak) és állítsunk be egy helyi elérési útvonalat, mappát. Az opciót használva a FEM fájl a megadott mappába kerül függetlenül a modellfájl helyétől. Ha a modellfájl mellett is létezik FEM fájl, akkor az nem kerül felhasználásra és elavultnak minősül.

Egy projekt betöltése során a program először a megadott helyen keresi a FEM fájlt. Ha nem találja, akkor a modellfájl melletti FEM fájlt tölti be, ha létezik. Ha nem található a modellfájlnak megfelelő FEM fájl, akkor a korábban számított eredmények elvesznek, olvasásuk sikertelen lesz.

library-2-2.png

 

Tags:
Copyright 2023 StruSoft AB
FEM-Design Wiki