0 Votes

Modellezés

Last modified by Hamid Richard Allili on 2023/04/04 16:27

Tartalomjegyzék


Új alapozási objektumok: Támfal és Munkagödör

Újdonságként mostantól dedikált eszközzel és objektumtípusként modellezhetőek és tervezhetőek támfalak is.

RW00.png

A Szerkezet > Alapozás panel két új objektummal bővült: Munkagödör és Egyszerű támfal, amelyeket együttesen használva könnyedén modellezhetünk függőleges talajfelületekhez kapcsolódó szerkezeteket.

Szerkezet_menü.png

A Munkagödör eszköz segítségével függőleges bevágásokat és lyukakat hozhatunk létre egy meglévő talajobjektumban tetszőleges sokszög alaprajzi geometriával és tetszőleges mélységgel.

Munkagodor.png

Az Egyszerű támfal eszközzel a függőleges talajkivágások síkjaiban helyezhetünk el támfalakat (függőleges héjobjektumokat) felruházva fizikai paraméterekkel (anyag, vastagság, merevség stb.) és a talajjal Felület-felület kapcsolattal összekötve.

tamfal.png

Megjegyzések:

  • Támfal-modellezésnél és számításnál a Talajt nemlineáris viselkedésű testként kell figyelembe vennünk:

talaj-3.png

  • A támfal és a talaj kapcsolatának jellemzői (merevség komponensek és viselkedés nyomásra/húzásra) finomhangolhatók és módosíthatók a Felület-felület kapcsolat Tulajdonságok funkciójával.

    talajkapcsolat.png
     
  • Maga a támfal-tervezés és ellenőrizés ugyanúgy végezhető el mint más héj objektum (lemez, fal, stb.) esetén.

    RW06.png

Továbbfejlesztett Felület-felület kapcsolat

Újdonságként a Felület-felület kapcsolat a talajkapcsolatok mellett, héjelemek egymás közötti kapcsolatára is alkalmazhazó.

Surface-connection-1.png

Az összekapcsolt felületek tetszőleges geometriájúak lehetnek, tartalmazhatnak lyukakat is, de a merőleges vetület irányában párhuzamosnak kell lenniük, és pontosan azonos geometriával kell rendelkezniük. Más típusú kapcsolatokhoz hasonlóan, a Felület-felület kapcsolat összes jellemzője, mint például a Rugók és képlékeny határerők és az Elválás viselkedésmód, részletesen megadható az Alapbeállításoknál.

felulet-felulet.png


Továbbfejlesztett Burkolat-megtámasztó szerkezet

Korábbi FEM-Design verziókban, amikor egy Burkolat megtámasztó szerkezetének tulajdonságait vagy geometriáját módosítottuk (pl. lyukat helyeztünk egy tartófalba), a megtámasztó szerkezet automatikusan lekapcsolódott a Burkolatról. Mostantól azonban egy Burkolat megtartja megtámasztó szerkezeteit azok módosításai után is, mindaddig, amíg azok Burkolathoz csatlakozó élei meg nem változnak.

Cover1.png

Amint egy csatlakozó él geometriája megváltozik, a hozzá tartozó megtámasztó szerkezet lekapcsolódik a Burkolat-ról, így azt manuálisan vagy automatikusan kell visszakötnünk a burkolatra a következő eszközök segítségével: Burkolat > Megtámasztó szerkezetek > Megtámasztó szerkezet manuális vagy automatikus kiválasztása.


Élmenti kapcsolat tulajdonság másolás

Mostantól élkapcsolatok között is másolhatóak, átadhatóak tulajdonságaik a Tulajdonság másolás és Tulajdonságok átvétele parancsokkal (Eszközök menü).

TulMasolas.png

Az élkapcsolati tulajdonság-másolás minden héj-típus objektumra alkalmazható.

hejak.png


Kijelölt objektumok új ablakban mutatása

Mostantól lehetőség van arra, hogy a kijelölt objektumok egy új ablakban nyíljanak meg.

Window1.png

Jelöljük ki az objektumokat manuálisan vagy a Szűrő segítségével, kattintsunk a jobb egérgombbal, és használjuk a Kijelöltek új ablakban mutatása parancsot. Eredményként a kijelölt objektumokat (és csak azokat) tartalmazva megnyílik egy új ablak, a parancskiadás ablakával megegyező megjelenítési beállításokkal.

ablakmegjelenites.png


Nevesített metszetek a Szűrőben

Mostantól az eredmény-kiíratáshoz, megjelenítéshez és dokumentáláshoz nagy jelentősségű segédobjektumok, a Nevesített metszetek is megjelennek és kijelölhetőek a Gyorsmenü Szűrő listájában.

syuro.png

A Szűrőben történő megjelenés feltétele, hogy a Nevesített metszetek objektum fólia aktív legyen.